İş

Yalova Valisi Hülya Kaya: “Her şeyi turizmle birleştirmemiz lazım”

Yalova Valisi Hülya Kaya, “Kivi festivali hayallerimin kivi festivali değildi. Aronya da öyle. Her şeyi turizmle birleştirmemiz lazım. Ne yaparsak turizmle birleştirmemiz lazım. Kiviyi tarım yetiştirdi ama o festival” dedi. Tarım yapılmamalı, turizm yapılmalı.”

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından üçüncüsü düzenlenen ve Vali Hülya Kaya başkanlığında düzenlenen turizm sektörü toplantısı, Yalova-Bursa karayolu üzerindeki Soğucak köyündeki bir otelde gerçekleştirildi. Toplantıda çiçek festivalinin düzenlenmesi konusunda çalışma yapılmasına karar verildi. Ayrıca kentteki turizm sektörü temsilcilerinin birlik kurması gerektiği konusunda da ortak görüş oluştu.

“YATUB’un bir yere gideceğini düşünmüyorum, birlik kurulmalı”

Programda konuşan Kaya, turizm sektörü temsilcilerine seslenerek, “Eğer siz kendiniz birlik kurabilirseniz dışarıdan destek verirsek çok daha doğru olur. Açıkçası YATUB’un (Yalova Turizm Birliği) gideceğini düşünmüyorum. Siz işletmeler olarak bir sendika kurabilir ve fon toplayabilirsiniz.” Bunu paylaşıp tanıtıma harcarsanız, gideceğiniz fuarları belirtirseniz size destek oluruz. Siz söyleyin, biz bu fuara gideceğiz, siz yerimizi alın ama biz oraya gidişi, gelişi, her şeyi organize ettik, standın tasarımını biz organize ettik, siz stand yerini bize alın. “Turizm Bakanlığı ile görüşüp parayı yatıracağız. Belediye yatırım yapacak, ticaret odası yatırım yapacak, il özel idaresi yatırım yapacak. Bunu kendi aramızda paylaşmamız daha kolay olur. Devlet yapsın dediğimizde. Komple bir şey, bu öyle bir iş değil. Maalesef burada tökezliyoruz” dedi.

YTSO Başkan Yardımcısı ve turizm işletmecisi Galip Atik, “İleride Yalova Otelciler Federasyonu kurulacak. Bu federasyon onun lokomotifi olacak. Valiliğimiz, belediyemiz, il genel meclisimiz ve ticaret odamız da bu federasyona ve turizme destek verecek. Temel bu olmalı.”

Tekrar konuşan Vali Kaya, “Tek tek olunca çok etkili olmuyor ama birlik olunca, federasyon ya da her ne diyorsanız o oluyor. Bunu yapın. O zaman etkili olur.”

YATUB’un bütçesi olmadığına işaret eden İl Genel Meclis Başkanı Hasan Soygüzel, “Adı var, lideri var, komitesi var, şu var ama parası yok. O zaman hiçbir şey olmuyor. Her zaman birilerinin vermesi gerekiyor, orada. “Güzel dilek ve temennilerde bulunuyoruz ama iş hayata geçirildiğinde çok küçük rakamlarla da olsa kimse bütçe üretmiyor ama olmuyor” diye konuşuluyor. söz konusu.

Çiçek festivali masaya yatırıldı

Garden AŞ ve SASBÜD gibi süs bitkisi üreticilerinin temsilcilerinin katıldığı toplantıda daha sonra çiçek festivali konuşuldu. Kaya, sadece İstanbul, Bursa ve Kocaeli’nin çekilmesinin inanılmaz bir etki yaratacağını söyledi. Yalova’da süs bitkisi üreticilerinin kurduğu Garden AŞ’yi beğendiğini anlatan Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çiçekçilik inanılmaz. Garden A.Ş.’ye gittim. Şok oldum. Kendimi cennette gibi hissettim. Mesela bu turizmle karşılaştırılamaz. Burayı herkes bilmiyor mesela. Herkesi alamayız muhtemelen, ama çiçekçilik festivali düzenleseydik ve bunu müzikle birleştirseydik klasik yemeklerimizi denerdik.” “Çok güzel bir kombinasyon olacak. Aslında insanların istediği de bu. Sosyal medyada çok güzel görseller paylaşmak istiyorlar” dedi.

Kaya’dan kivi bayramı eleştirisi: “Allah’ın bayramında kivili pasta filan yok mu?”

Altınova’nın Subaşı ilçesinde düzenlenen kivi festivalini görünce hayal kırıklığına uğradığını anlatan Kaya, şöyle konuştu:

“Kivi festivaline sadece kivi üreticileri geldi, yani kivi yetiştirenler kiviyi biliyorlar aslında. Firmalar da kivi yetiştiricilerine destek olmak için geldiler. Kivi festivali benim hayalimdeki kivi festivali değildi. Aronia da öyleydi. herşeyi turizmle birleştiririz, ne yaparsak turizmle yaparız, birleştirmemiz lazım, kivi tarım yetiştirdi ama o festival tarım tarafından yapılmamalı, turizm yapmalı, tarımsal üretim tarafı için teşekkür ederim, bu bir ivme olur. ama tanıtım kısmını turizmle birleştirmemiz lazım. Allah’ın bayramında kivili pasta filan olmaz mıydı? Sadece kuru kivi vardı. Bu da kolay bir şey zaten. Aslında nereye koysanız kurur. Başka bir şey yoktu. İkramlara baktığımda kivi suyu bile yoktu. Yani kivi suyu yapılıyor. Güneşin altında sıcağın ortasında bir saat tören yaptık. Bir kivi “Siz su ikram ediyorsunuz. Sadece gelenler kivilerini gösteriyor. Bu bir festival değil. Burada tamamen farklı bir şey yapmamız gerekiyor. Buna kivi festivali değil, hasat denir.” dedi.

“Konuşacak bir şeyler yapmalıyız”

Planlanacak çiçek festivalinde bu tür şeylere dikkat edilmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Kaya, “Çünkü biz bunu yaptığımızda otelleriniz dolu olacak. Konuşulacak bir şey yapmamız lazım. duruyoruz, hiçbir etkisi olmuyor. Kolay bir şeyi yapsak bile yapılmadığı için çok etki yaratıyor.” Dolayısıyla burada gerçekleştireceğimiz çiçek festivalini çok fazla büyütmeye gerek yok. Garden A.Ş.’yi gezsek bile başlı başına bir çiçek festivali gibi olacak. İnsanlar gelmeli. Bunu bir caz festivaliyle birleştirelim. Bunu ekstrem bir şeyle birleştirmemiz lazım” dedi. – YALOVA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu