Haber

TRKART’tan Sonra MAAS Platformu Konya’da İlk Kez Uygulanacak

Konya Büyükşehir Belediyesi ile PTT Teknoloji A.Ş. arasında iş birliği protokolü imzalandı. Türkiye’de bir ilk olacak olan “Mobility as a Service Projesi” kapsamında; Farklı şehirlerdeki toplu ulaşım araçlarına tek ödeme prosedürü ile erişim sağlayan TRKart sisteminde pilot şehir olan Konya; Tüm şehir içi ve şehir içi toplu taşıma hizmetlerinin seyahat deneyimini tek bir dijital kanaldan son kullanıcılara ulaştıran MAAS Platformunda da pilot şehir oldu.

İmza töreninde konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya Model Belediyecilik anlayışıyla tüm dünyaya örnek olan projeleri hayata geçirirken akıllı şehircilik uygulamalarıyla kentin geleceğini daha yaşanır kılmaya çalıştıklarını vurguladı. . Önder Altay, “Bu proje ile Konya olarak akıllı ulaşımdaki vizyonumuzu daha da genişleteceğiz” dedi. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, “MAAS, günümüzde ulaşım sektörünün ilgilendiği en büyük trend olma yolunda ilerliyor. MAAS modelleri ve girişimleri dünyanın birçok şehrinde test edilmeye başlandı. Biz de Konya’yı dünyadaki en iyi uygulamalardan biri haline getirmek için çalışıyoruz” dedi.

Konya Büyükşehir Belediyesi ile PTT Teknoloji A.Ş. arasında Hizmet Olarak Mobilite Entegre Ulaşım Sistemi Uygulaması (MAAS) iş birliği protokolü imzalandı.

Ankara Bilgi Teknolojileri ve İrtibat Kurumunda düzenlenen proje tanıtım ve imza töreninde konuşan Ulaştırma Denizcilik ve İletişim Araştırma Merkezi Lideri Selami Yazıcı, “MAAS Projesi ile şehir içi toplu ulaşımın teşvik edilmesi, özel araç kullanımının azaltılması, bisiklet paylaşımı, mikro -hareketlilik. Bireysel olarak araç kullanımını artırmayı hedeflediklerini söyledi.

“KULLANICILARA; KONFORLU, GÜVENLİ, VERİMLİ ÇÖZÜMLER SUNMAYI HEDEFLİYORUZ”

PTT A.Ş Genel Müdürü Hakan Gülten, “Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Daire Başkanlığı bazında Mobility as a Service Projesini hayata geçirmekten heyecan duyuyoruz. Önümüzdeki dönemde hayata geçireceğimiz bu proje ile kullanıcılara farklı ulaşım modları sunmak için gerçek zamanlı bilgiler kullanılıyor; Konforlu, güvenilir, verimli ve esnek çözümler sunmayı hedefliyoruz. Projemiz şehir içinde ve şehir merkezinde otobüs, minibüs, taksi, metro, tramvay, tren, vapur, vapur, uçak gibi tüm ulaşım araçlarını kapsayacak” dedi.

“KONYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÖNCÜ OLDU”

Pilot uygulama kapsamında projenin ilk olarak Konya’da başlayacağını belirten Gülten, “Bu doğrultuda Konya Büyükşehir Belediyemizin ulaşım hizmet sağlayıcıları ve tüm proje paydaşları ile gerekli entegrasyonların sağlanması için çalışmalarımız devam ediyor. Çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte önümüzdeki aylarda Konyalı hemşerilerimizin kullanımına açılacak olan TRota uygulamasını ilerleyen dönemlerde ülkemiz genelinde yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Türkiye MAAS Projesi’ne vermiş oldukları destekten dolayı Konya Büyükşehir Belediyemize teşekkür ederiz. Bu anlamda yaptığımız tüm geliştirme ve uygulamalara öncülük ettiler.”

“ULAŞTIRMADA ULAŞILAN YÜKSEK STANDARTLARI GURURLA TAKİP EDİYORUZ”

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Yüzyıl Türkiye vizyonuyla yükselişini güçlü adımlarla sürdüren Türkiye’nin son 20 yılda her alanda altın çağını yaşadığını vurguladı. Özellikle ulaşımda yakaladıkları yüksek standartları yakından ve gururla takip ettiklerini kaydeden Lider Altay, “Çatalhöyük’ten bu yana 10 bin yıldır kentleşmenin en güzel örneklerini sergileyen Konya’mız, Türkiye’nin önde gelen kentlerinden biridir. bu gelişmelere paralel olarak büyümeyi ve gelişmeyi başardı.”

Başkan Altay, Konya Model Belediyecilik anlayışıyla tüm dünyaya örnek olan projeleri hayata geçirirken, akıllı şehircilik uygulamalarıyla da şehrin geleceğini daha yaşanır kılmaya çalıştıklarını vurguladı.

“KONYA OLARAK AKILLI ULAŞIM KONUSUNDA VİZYONUMUZU DAHA GENİŞLETECEĞİZ”

Önder Altay, Konya olarak bir başka özel projeye konu olmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek, “PTT Bilişim tarafından geliştirilen ‘Mobility as a Service Entegre Ulaşım Sistemi Uygulaması’ kapsamında pilot il seçildik. Teknoloji Şirketi. Bu proje ile Konya olarak akıllı ulaşım konusundaki vizyonumuzu daha da genişleteceğiz. Bu sayede şehir içi veya şehir içi yolcuların bir mobilite platformuna erişerek entegre seyahat planlama bilgileri almalarını, toplu taşıma, bisiklet, scooter ve araç paylaşımı gibi farklı ulaşım hizmetleri için rezervasyon ve ödeme yapmalarını sağlayan uygulamayı hayata geçirmiş olacağız. Sistemden elde edeceğimiz verilerle seyahat sürelerini kısaltacak, maliyetleri düşürecek ve yeni akıllı ulaşım planları geliştirmemizi sağlayacağız.”

TÜRKİYE KART UYGULAMASI İLK KEZ KONYA’DA DA UYGULANACAK

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yürütülen Türkiye Kart Projesi’nde pilot il olan Konya’nın uygulamanın ülke genelinde yaygınlaşmasıyla birlikte ulaşım hizmetlerinin tek kartla verilmesini sağlayacağını belirten Önder Altay. teknik çalışmalar ve entegrasyon tamamlandı. Türkiye Kart’ın lansmanı ile bu hizmet Konya’da ilk kez hizmete girecek. İmzalayacağımız işbirliği sözleşmesinin hayırlara vesile olmasını diliyorum. Her yönüyle olduğu gibi sürdürülebilir ve akıllı ulaşımda da öncü rol oynayan Konya’mızın ulaşımda çok daha ileri noktalara gelmesine vesile olan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan; Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Sayın Adil Karaismailoğlu’na, PTT Bilgi Teknolojileri Anonim Şirketi’ne ve paydaşlarımıza teşekkür ederim. Sizlerin bu destekleriyle ülkemiz Türk Yüzyılında geleceğe emin adımlarla ilerleyecek ve bu yükselişin baş mimarlarından biri de Konyamız olacaktır inşallah.” sözleriyle konuşmasını tamamladı.

KONYA MAAS PROJESİNDE DE MARKA OLACAK

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, ulaşımı daha verimli, konforlu ve erişilebilir kılmayı hedefleyen, çeşitli ulaşım modlarının tek bir birleşik sistem olarak entegre edildiği bir kavram olarak da tanımlanabilecek MAAS’ın hayata geçirilebileceğini söyledi. toplu taşıma, araç kiralama, bisiklet, elektrikli scooter gibi kişiler tarafından kullanılmaktadır. Ortada farklı ulaşım seçeneklerini kullanmalarına olanak sağladığını söyledi. Sayan, bireysel araç sahiplerinin trafik sıkışıklığını, trafikte geçirilen zamanı, ulaşım maliyetlerini ve en önemlisi çevre kirliliğini azaltma sözü verdiğine de değindi.

Sayan, “MAAS modelleri ve girişimleri dünyanın birçok şehrinde test edilmeye başlandı. Örneğin; Finlandiya, Singapur, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri, MAAS platformlarının dünyadaki başarılı uygulamalarından bazılarına sahiptir. Konya’yı dünyadaki en uygun uygulamalardan biri haline getirmek için çalışıyoruz. PTT, Türk Telekom ve Konya Büyükşehir Belediyesi iş birliği ile MAAS platformları konusunda Konya’yı az önce örnek verdiğim ülkelerden biri ve daha da ilerisi olması için inşallah çalışmalarımıza devam ediyoruz. MAAS bugün nakliye departmanının en büyük ilgi trendi olma yolunda. Mobilite ekosisteminin küresel maliyetlerinin 2030 yılına kadar önemli ölçüde artacağı düşünüldüğünde bu projenin MAAS uygulamaları açısından oldukça umut verici olduğu söylenebilir. Cumhurbaşkanımızın bize çizdiği yol budur. Öte yandan özellikle teknolojiyi destekleyen yazılımlar alanında gençlerimizin önünü açmak, onları bu alanda nitelikli ve donanımlı hale getirmek için var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz. Bu noktada da aslında bir marka şehir olan Konya’yı MAAS platformunda bir marka haline getirmek için hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Ona iyi dileklerimle.”

Konuşmaların ardından Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ile PTT Teknoloji A.Ş Genel Müdürü Ali Taşkın “Mobility as a Service Projesi” kapsamında Entegre Ulaşım Sistemi Uygulaması iş birliği protokolüne imza attı.

“MAAS” NEDİR?

Mobility as a Service – Mobility as a Service (MAAS): Ulaşımla ilgili hizmet sağlayıcılar tarafından sunulan çeşitli hizmetlerin tek bir dijital kanal üzerinden son kullanıcılara ulaştırılması; Hizmet düzeyine göre planlama, rezervasyon, ödeme gibi özelliklerden birini, birkaçını veya tümünü içeren hizmet anlayışı. MAAS Platformu, şehir içi veya şehir içi yolcuların mobilite platformuna erişerek; Toplu taşıma, bisiklet, scooter, araba paylaşımı gibi farklı ulaşım hizmetlerinin seçimi için seyahat planlama bilgisi, rezervasyon ve ödemenin entegre olarak alınmasını sağlayan bir uygulamadır.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu