İran’da “ahlak polisi” birimi resmen kapatıldı! İşte kaldırılan birim hakkında bilinmeyen tüm detaylar…
İran’ın başkenti Tahran’da 13 Eylül’de “ahlak polisi” olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra rahatsızlanarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Emini’nin 16 Eylül’de hayatını kaybetmesi , ülke hükümetine karşı protestoları ateşledi. Dünyanın gözü buradayken dün dikkat çekici bir gelişme yaşandı.
“KURULDUĞU YER KAPATILDI”
İran Başsavcısı Mohammad Cafer Montazeri, ülkede iki ayı aşkın süredir devam eden Mahsa Emini gösterileriyle ilgili eleştirilerin odak noktası olan “ahlak polisi” biriminin kapatıldığını duyurdu. Yargının ülkedeki son gösterileri tüm tarafları ile birlikte değerlendirdiğini belirten Muntazeri, Moral Polisi biriminin kapatılmasıyla ilgili soru üzerine, “Manevi polisin Yargı ile hiçbir ilişkisi yoktur. Moral polisi nerede olursa olsun kapatılmıştır. geçmişte kuruldular.” söz konusu. Konuyla ilgili Emniyet Müdürlüğü’nden herhangi bir açıklama yapılmadı.
“İRAN-IRAK SAVAŞI İLE KIYASLANMAZ BİR HİBRİT SAVAŞ”
Ülke geneline yayılan ve rejim düşmanına dönüşen gösterileri “melez bir savaş” olarak nitelendiren Muntazeri, 8 yıllık İran-Irak Savaşı’ndan daha kapsamlı bir savaşla karşı karşıya kaldıklarını söyledi. İran-Irak Savaşı ile kıyaslanamayacak hibrit savaşın siyaset, yalan ve yalan haber yayma, siber, kültürel ve diplomatik savaş, diğer ülkelerle ilişkileri bozma, dini ve etnik azınlıkları yabancılaştırma, ekonomik yaptırımları artırma gibi birçok yönü var. ,” dedi Muntazeri. sözlerini kullandı. Ülkede ‘isyan’ hareketine neden olanların en sert şekilde cezalandırılacağını kaydeden Montazeri, İran’a yönelik girişimlerden ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, İsrail ve bazı Arap ülkelerini sorumlu tuttu.
2006 YILINDA KURULMUŞ, “UYGUN OLMAYAN” GİYEN BAYANLARI UYARACAKLAR
Peki, koca bir devleti çöküşün eşiğine getiren olaylar zincirini başlatan ahlak polisi kimdir? Bu birim neden ve ne zaman kuruldu? İran’da 1983 yılında toplum içinde saçını tamamen örtmeyen bir kadının 74 kırbaçla cezalandırılmasına karar verildi. Daha yakın zamanda buna 60 yıldız hapis cezası eklendi. İran Emniyet Müdürlüğü bünyesinde kurulan ahlak polisi ilk olarak 2006 yılında göreve başladı. Bu polisler başlangıçta sokaktaki kıyafet kurallarına göre “uygunsuz” giyinen, başlarını düzgün şekilde örtmeyen veya takmayan kadınları uyarıyordu. uzun ve bol giysiler giyin.
BİR SÜRE SONRA TESPİT ETMEYE BAŞLADILAR
Ancak birim daha sonra söz konusu kadınları gözaltına almaya başladı. Bunu yaparken zaman zaman sert yöntemler uygulandı, inanılmaz sahneler ve gözaltına alınan kadınların gözyaşları dünya kamuoyunda geniş yer buldu. Ancak ahlak polisinin uygulamasına herhangi bir kısıtlama getirilmedi. Mahsa Emini ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybedince damlayan sular taştı. Bugün İran, tabiri caizse kadınları hizaya getirmek için kurduğu ahlak polisi biriminin bedelini çok daha ağır ödüyor.
Bir Ahlak Polisinin İtirafı: RESMİ OLARAK AVLANMAYA GÖNDERİLDİK
Konuya bir de ahlak polisi tarafından bakalım. Son yıllarda, isimsiz bir ahlak polisi, çalışmalarını “kadınları korumak” olarak tanımladı. Onlara göre kadınlar belirlenen çerçevede giyinmezlerse erkekleri tahrik edebilirler ve kadınlar bu durumdan zarar görebilir. Söz konusu polisin “Sanki yol göstermek için değil avlanmak için gönderiliyoruz” sözleri uzun süre gündemi meşgul etti. Ayrıca polisin belli bir sürede yeterince kadını gözaltına almaması durumunda amirleri tarafından uyarıldığını da sözlerine ekledi.