Haber

İnşaat mühendisleri deprem bölgesindeki tahribatla ilgili gözlemlerini anlattı

Kahramanmaraş’ta “yüzyılın felaketi” olarak nitelendirilen depremden etkilenen Hatay ve Adıyaman’da hasar tespit ve ekspertiz çalışmasına katılan Antalyalı inşaat mühendisleri, yapıların yıkılma nedenlerini anlattı.

Depremlerin ardından Adıyaman ve Hatay’a giden 50 inşaat mühendisi, Antalya Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ve TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi ile uyum içinde hasar tespit çalışmalarına katılıyor.

Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla bilirkişi olarak atanan 8 inşaat mühendisi Hatay’da çalışmalarına devam ediyor.

IMO Antalya Şubesi’nde oda başkanı Soner Akdoğan’ın moderatörlüğünde düzenlenen toplantıya katılan ve söz konusu iki ildeki hasar tespit ve ekspertiz çalışmalarında yer alan inşaat mühendisleri, afet bölgesindeki yapılara ilişkin gözlemlerini aktardı.

“Malzeme kalitesi ve işçilikten dolayı yıkılan binalar gördük”

Adıyaman’ın Samsat ilçesinde görev yapan inşaat mühendisi Ekrem Bakır, beton kalitesinin inanılmaz derecede düşük olduğunu vurgulayarak, “Beton diyemeyiz, dokunulduğunda dağılıyor. İşçilik kötü. İmar planı düzgün olmasına rağmen malzeme kalitesi ve işçilikten dolayı yıkılan binalar gördük” dedi.

Merkeze bağlı Yenimahalle’de çalıştıklarını anlatan Erman Aydın, bölgede yeni yapılan yapılarda öngörülemeyen hasarların oluştuğunu gördüklerini belirterek, “2005 yılından sonra Adıyaman’da yeni yapı kavramı anlam kazanıyor. 2005 yılında hazır beton üretimine başlandı. Tamamen yıkılmış yeni bir yapı görmedik. Daha çok kagir, üstü karkas bir yapı.” dedi.

Sadullah Kabakuşak, Adıyaman merkez ve Tut ilçesindeki çalışmalara katıldıklarını belirterek, eski yapı teknolojisi ile yapılan yapılarda hasarın çok yüksek olduğunu söyledi.

Yeni binalarda da ciddi statik tasarım hataları gördüklerini belirten Kabakuşak, “Özellikle dış kolonlarda mühendislik ve imalat hataları var. Çok fazla bina var, yapılacak çok iş var.” değerlendirmesini yaptı.

Bazı köylerde incelemelerde bulunan Mikail Teke, inşaatın tamamlanmasının ardından yapıların denetlenmemesi nedeniyle yıkım gördüklerini söyledi.

Simgenur Çetinmeşe, yumuşak zemin uygulamasının köylerde en çok tek katlı ve iki katlı binalara zarar verdiğini kaydetti.

IMO Antalya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Ayşenur Kalaycı, illerin deprem öncelikli Afet Master Planı olması gerektiğine dikkat çekerek, şunları söyledi:

“Önceliklere göre bütüncül bir kentsel dönüşüm seferberliği başlatılmalıdır. Yeniden yerleşim sonrası herhangi bir denetime tabi olmayan mevcut binalarda da asansör denetimlerinde olduğu gibi periyodik denetim zorunlu hale getirilmelidir. Yeni yapılacak binalar için öncelikle imar planları yapılmalıdır. gözden geçirilmeli ve yanlış yapılanma kararları düzeltilmeli Afet müdahale ve uyum sistemi yeniden düzenlenmeli Afet sonrası hızlı bir şekilde afet seferberliği ilan edilmeli İl merkezlerinden köylere görev ve sorumlulukları önceden belirlenmiş ekipler atanmalı Afet Müdahale Sistemi talimat beklemeden harekete geçmelidir.

palandoken-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu