Haber

Hüda Kaya’dan SADAT açıklaması: Beni bir yere koymaya çalışıyorlar, teklifimin arkasındayım

‘Paramiliter yapı’ tartışmalarıyla gündeme gelen SADAT, HDP eski Milletvekili Hüda Kaya’nın dönemin Cumhurbaşkanı Yardımcısının talebi üzerine Meclis’e sunduğu önerge nedeniyle açtığı manevi tazminat davasını kazandı. Fuat Oktay cevaplayacak.

Mahkeme, SADAT’ın “kişilik haklarına saldırdığı” gerekçesiyle Kaya’yı 35 bin TL tazminat cezasına çarptırdı.

Kararı bianet’e değerlendiren Kaya, “Sözlerimi hukuka aykırı bir sopa gibi kullanarak beni kısıtlamaya çalışıyorlar, bunu kabul etmiyorum. SADAT ile ilgili konuşmalarımın ve önergelerimin arkasındayım.”

‘HUKUK DEVLETİNDE BÖYLE BİR KARAR ALINMAZ’

Anayasa’nın 83. maddesini hatırlatan Kaya, milletvekillerinin yasama dokunulmazlığı altında olduğunu belirtti: “Bir milletvekili yaptığı konuşmalarla, sunduğu önergelerle ve kürsüdeki masumiyetiyle hukuki koruma altındadır. “Yasama görevimi hedef alıp davaya başvurarak böyle bir karar almak hukuk devletinde olabilecek bir şey değil.”

‘HUKUKA BAĞLIYIM’

Soru önergesini de değerlendiren Kaya, şunları söyledi:

“Deniz Poyraz cinayetinin ardından katille ilgili bazı fotoğraflar yayımlandı ve SADAT’la bağlantısına ilişkin tezler gündeme getirildi. Ben de milletvekili olarak bu iddialarla ilgili açıklamalarda bulundum. Daha sonra SADAT ile ilgili kapsamlı araştırmalardan sonra milletvekilliği görevim gereği soru önergesi verdim. Fuat Oktay’a cevap verilmesini isteyen önergeyi sunuyorum ama cevap ne Meclis’ten, ne Saray’dan geliyor ve hukuka göre yerime geçiriliyorum. Bu hukuk devletinde olabilecek bir şey değil. SADAT’ın yasal olarak böyle bir yola başvurma hakkı olmamalıdır. “Sözümün arkasındayım, daha demokratik ve şeffaf bir hukuk devletinde tüm bu argümanlar elbette gün yüzüne çıkacaktır.”

Henüz kararın kendilerine tebliğ edilmediğini belirten Kaya, karara itiraz edeceklerini belirtti.

SADAT KILIÇDAROĞLU’NA DA DAVA AÇTI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 13 Mayıs 2022’de Beylikdüzü’ndeki SADAT Genel Merkezi’nin kapısına giderek bir açıklama yaptı.

SADAT’ın paramiliter bir yapı olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, “CHP’nin bu ülkede seçimlerin demokratik yollarla yapılması için her türlü çabayı göstereceğini herkesin bilmesini istiyorum. SADAT gibi örgütler kim olursa olsun, seçime gölge düşürecek bir şey olursa veya olursa olsun, Seçim güvenliğini sarsarsanız bunun sorumlusu burası ve saray olacaktır.” “Bunu tüm halkımıza ifade ediyorum” dedi.

SADAT, bu sözleri nedeniyle Kılıçdaroğlu’na 1 milyon liralık tazminat davası açtı. 28 Nisan 2023’te yapılan karar duruşmasında mahkeme, Kılıçdaroğlu’nun 30 bin lira tazminat ödemesine karar verdi. (HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu