Haber

Grizu 263 ekibi hedefi yükseltti: “Ay’a dikkatle bakıyoruz”

Grizu 263 kadrosu hedefi yükseltti: “Ay’a dikkatle bakıyoruz”

Türkiye’nin ilk cep uydusu Grizu-263A uzayda bir yılını tamamladı

Cep uydusu yılda 5.550 kez dünyayı dolaştı

ZONGULDAK – Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi uydu ekibi tarafından tasarlanan Türkiye’nin ilk cep uydusu Grizu-263A Grizu 263, uzaya fırlatılışının üzerinden bir yıl geçti. Yılda 5 bin 550 kez dünyayı dolaşan uydu, topladığı bilgileri yer istasyonuna gönderdi. Personel şimdi yeni projeleri üzerinde çalışmaya başladı. Grup koordinatörü Bülent Ekmekçi, “Ay’a dikkatle bakıyoruz” diyerek yeni çalışmaların haberini verdi.

ZBEÜ Mühendislik Fakültesi uzay kadrosu Grizu 263 tarafından tasarlanıp geliştirilen Türkiye’nin ilk cep uydusu Grizu 263A, geçen yıl 13 Ocak’ta Falcon 9 roketiyle Cape Canaveral’dan uzaya fırlatılmıştı.

Türkiye’nin ilk cep uydusu olma ünvanına sahip olan Grizu 263A uydusu, bir yıllık süreçte görevini başarıyla yerine getiriyor. 3 Mart 1992’deki maden faciasında hayatını kaybeden madencilerin anısına tasarlanan 5x5x5 ölçülerindeki cep uydusu, dünyanın yörüngesinde elde ettiği bilgileri yerdeki istasyona iletiyor.

Orta kutup yörüngesinde dolaşarak yılda 10 bine yakın bilgi elde eden Grizu 263A uydusu, dünya etrafındaki dönüşünü günde yaklaşık 15 kez tamamlıyor. Alçak dünya yörüngesinde saatte 30 bin kilometre hızla yol alan uydu, Türkiye üzerinden de geçiyor.

Yılda 10 bin veri, yeni amaç “Ay”

Yılda 10 bin bilgi toplayan uydu, güneş panellerinin hız ve ivme verileri, sıcaklık, aktivite ölçümleri gibi bilgileri yer istasyonuna gönderiyor. Dört yıllık ödemesiz sürenin sonunda uydunun ömrünü tamamlaması ve dünyaya yaklaştıkça bağlantısının kesilmesi bekleniyor. Grizu 263 Takımı Proje Koordinatörü Prof. bir yıldır güzel bir iletişim içindeyiz bilgi alabiliyoruz bu süreçte bize çok şey öğretti sonra yeni hedefler zamanı diyoruz hem şehrimizi hem de ülkemizi heyecanlandıracak yeni hedeflere başladık uydumuz stabilize oldu lansmanından sonraki 13 gün içinde bu süreçte.ilk fırlatma anı kaotik bir andı.dengelemeden sonra sağlıklı veriler geldi.sıcaklığımızı, diğer bilgi alt sistemlerimizi kontrol ettik.güneş panellerinin durumları.uyduya bağlı uydu olduğu için bir test uydusu çalışma yapısı hakkında bir çok bilgi edindik.En önemlisi bu bağlantının devamlılığı uydunun çalışma ve tasarım konusunda eğitilmiş olması demektir.Bu noktada çok memnunuz. çalışmalar bu şekilde başarıyla devam etmektedir. Bundan sonra da uydumuzdan veri almaya devam edeceğiz. Aslında tüm hedeflerimiz doğrultusunda hedeflerimize ulaşacağız. Yeni uyduların zamanı geldi diyoruz. Uydumuz orta kutup yörüngesindedir. Bir dönüşü yaklaşık 1,5 saatte tamamlar. Bu, dünyanın etrafını günde 15-16 kez dolaştığı anlamına gelir. Bu dönüşler sırasında dünya üzerinde pek çok coğrafi konum üzerinde hareket eder. Bu bilgiler dünyadaki birçok amatör telsizci arkadaşın takibi ile toplanıyor ve uydumuzun bu bir yıllık yol hikayesini takip edebiliyoruz. Şimdiye kadar, uydumuz aslında her 10 saniyede bir veri yazdırıyor. Yani takip eden yer istasyonlarının sayısına ve bulundukları konuma göre çeşitli düzenlemeler var. Aldıkları verileri bu şemalara aktarıyorlar ve bu şekilde teyit edilmiş 10 binin üzerinde bilgi var. Bunların bir kısmı seçili olup uydumuz da internet üzerinden takip edilebilmektedir. Teknik olarak, aslında dört yıllık bir yörünge dönemine sahiptir. Bu süre içinde bir yıllık çalışma süresi başlı başına bir başarıdır. Bundan sonraki süreçte ise aslında elektronik sistemlerin etkinliğini ortaya çıkarıyor. Yaşam beklentisi karşılanmıştır. Çünkü uydularımız uzay ortamında radyasyonun etkisi altında çalışmaktadır. Dolayısıyla varsayılan elektronik çalışma ortamını aştık. Yeni projelerimiz var. Ay’a dikkatlice bakıyoruz. ve hedeflerimizi oraya yönlendirmeye çalışıyoruz” dedi.

“Hedefimiz yine birinci olmak”

Grizu 263 Takım Kaptanı Baran Yılmaz, “Bu yıl Türksat model uydu yarışına katıldık. Süreç devam ediyor. Geçen yıl Cansat Model Uydu Yarışını dünya şampiyonu olarak tamamladık. Şu anda çalışmalarımız etkin bir şekilde devam ediyor. makine, elektronik ve yazılım ekibimiz var.hedefimiz bu yıl türkiye’de bir ilk olmak.bu yönde çalışmalarımıza devam ediyoruz.çalışmalarımız makine mühendisliği,metalürji ve malzeme mühendisliği,bilgisayar mühendisliği,elektrik elektronik mühendisliği öğrencilerinden oluşmaktadır. Yaklaşık 27 öğrencimiz var.Grubumuzu her yıl büyütmeye çalışıyoruz.Bunu yapmaktaki amacımız devamlılığı sağlamak.Başarı da öyle.Tecrübelerimizi aktarıyoruz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu