Haber

Avrupa Ülkelerinde En Büyük Banknotla Kaç Kg Et Alınır?

Ekonomik krizin etkilerini gösteren eserlerin başında kırmızı et gelmektedir. Mart ayının prestijiyle et fiyatları bir yılda yaklaşık yüzde 92 arttı. Zam nedeniyle ülkemizin en büyük banknotu olan 200 TL ile bile bir kilo et alamaz hale geldik.

Diğer Avrupa ülkelerinde en büyük banknotlarla alınabilecek et boyutuna geçmeden önce Türkiye’deki duruma bir göz atalım.

Bir bakkal zincirinin internet sitesinden sipariş vermek istediğimizde kıymanın kilogram fiyatının 280 TL olduğunu görüyoruz.

Aynı marketten bir kilo kırmızı et almak istediğimizde bu fiyat 374 TL oluyor.

Avrupa ülkelerindeki en büyük banknotla kaç kilo et alınabiliyor?

Euronews’in Globalproductprices internet sitesinden edindiği bilgilere göre Şubat 2023 sığır eti fiyatları ile karşılaştırıldığında Avrupa’da et fiyatının en yüksek olduğu ülke açık orta İsviçre. Bunu Norveç ve Almanya takip ediyor. Türkiye ise 13 Euro ile Avrupa ülkeleri arasında orta sıralara yakın. Merkez Bankası Şubat ayı kuru ortalamasına göre dana etinin kilosu 263 TL.

Türkiye’deki en yüksek banknot 200 TL’dir. Buna göre Türkiye’nin en büyük banknotuyla 760 gram dana eti alınabiliyor. Listedeki ülkeler arasında Türkiye, açık orta et alımının en düşük olduğu ülke konumunda.

Euro kullanan Avrupa Birliği ülkelerinde en yüksek banknot 200 Euro’dur. Temel olarak AB ülkelerinde de 500 Euro dolaşımdaydı. Ancak 2019 yılında “Europa serisi”ne geçiş yapan Avrupa Merkez Bankası artık 500 Euro’luk banknot basmıyor. Bu nedenle AB ülkeleri için hesaplama 200 Euro üzerinden yapılmıştır.

Fiyatlar nasıl hesaplandı?

Fiyat:% s; Çok çeşitli sığır eti olduğundan ve farklı pazarlarda farklı fiyatlar farklı olabileceğinden benzer bir metodoloji ile veri topladığını belirten Globalproductprices web sitesine dayanmaktadır. Sitenin açıklamasına göre, bir işin fiyatı otomasyon olmadan en az üç farklı kaynaktan hesaplanıyor.

Dünyada gıda fiyatları 12 aydır düşüyor; Türkiye’de 31 aydır yükseliyor

Öte yandan, Türkiye’de resmi yıllık enflasyon Mart ayında yüzde 51 oldu. Gıda fiyatlarındaki yıllık artış ise yüzde 67. Dünyada gıda fiyatları son 12 aydır düşerken, Türkiye’de 31 aydır yükselişte.

kemaliyehaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu