Haber

Ankara Buluşmalarında “Kent Yaşamı ve Hayvan Hakları” Konuşuldu

Keçiören Belediyesi’nin düzenlediği ‘Ankara Toplantıları’nda bu kez “Kent Hayatı ve Hayvan Hakları” konusu masaya yatırıldı.

Başkanlığını Keçiören Belediyesi Başkanı Turgut Altınok, Türkiye Veteriner Hekimleri Birliği Vakfı Başkanı Safa Gür ve sendika üyeleri, Özel Hayvan Hastaneleri Birliği Başkanı Dr. Tarkan Özçetin, TÜRPAV Lideri ve Gazi Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sinan Demirtürk katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Lider Turgut Altınok, “Masum ve dilsiz canlılarımızı korumak ve yaşatmak için elimizden geleni yapıyoruz. Bir yandan da sterilizasyon ve tanımlama çalışmalarına katkı sağlıyoruz. Keçiören Belediyesi Türkiye’nin en modern Sürekli Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezine sahip belediyelerinden biridir. Doğal dostlarımızı en rahat şekilde yaşatmaya çalışırken bir yandan da sahipsiz hayvanlarımızın popülasyonunu kontrol altında tutma sorunu yaşanıyor. Ankara’nın bir değerlendirmesini yapacak olursak, Ankara artık bir başkente yakışmayan sorunlar ve sıkıntılarla karşı karşıyadır. Bu sorunları ortadan kaldırmak ve şehrimizi layık olduğu konuma taşımak adına siz değerli akademisyenlerimiz ve veteriner hekimlerimiz ile birlikte analiz yöntemleri arayışına başladık. Bugün burada bizimle paylaşacağınız değerli bilgiler ışığında, umarım analiz yolları üreterek Ankara’yı başkente yakışır bir konuma getiririz.” söz konusu.

Başkan Altınok’un konuşmasının ardından Türkiye’de ve dünyada hayvan haklarına ilişkin uygulamalar ve analiz stratejileri, alanında uzman akademisyen ve veteriner hekimler tarafından aktarılarak, bu çerçevede neler yapılabileceği tartışıldı. Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (OIE) verileri üzerinden yapılan değerlendirmelerle hayvan sağlığı ve popülasyonunun kontrol altına alınmasının önemi vurgulandı. Gelişmiş ülkelerde sahipli ve sahipsiz hayvanların kontrolüne yönelik çip ve kimliklendirme ile ilgili sürdürülebilir uygulamaların nasıl yapıldığına dikkat çekilerek farklı görüşler dile getirildi. En değerli iddianın, sahipli ve sahipsiz hayvanlar konusunda merkezi yönetim ve yerel yönetimlerin iş birliği politikalarını daha bütünsel ve organize bir çalışma yöntemiyle sürdürmeleri olduğunun altı çizildi. 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ile 5196 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu çerçevesinde sokak hayvanlarının popülasyonunun kontrol ve sürdürülebilir politikalar uygulanarak kontrol altına alınması konusunda kapsamlı değerlendirmeler yapıldı.

Başkan Turgut Altınok toplantıyı kapatarak akademisyenlere ve veteriner hekimlere katkılarından dolayı teşekkür etti.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu