Haber

Almanya’da konut fiyatlarında tarihi düşüş

Almanya’da yapılan bir araştırma, geçen yıl konut fiyatlarında yıllık bazda rekor düşüş yaşandığını ortaya koydu.

Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü’nün (IfW) sonuçları kamuoyuyla paylaştığı araştırmaya göre, Almanya’da apartman fiyatları yüzde 8,9, müstakil ev fiyatları yüzde 11,3, daire fiyatları ise yüzde 11,3 azaldı. 2023’te yüzde 20,1.

Fiyatlar karşılaştırıldığında enflasyona bağlı gerçek satın alma gücü de dikkate alındığında konut değerlerindeki düşüş daha da belirginleşti. Bu durumda konut fiyatlarındaki düşüş oranının yaklaşık 5 puan daha yüksek olduğu kaydedildi.

DW Türkçe’nin haberine göre ifW, araştırmasında şunları ifade etti: “Almanya’da emlak fiyatlarındaki mevcut düşüş hızı ve boyutu tarihte eşi benzeri görülmemiş bir durum.” “Ve hızlı bir şekilde düşmedi” dedi.

Bu düşüş, 2009 yılında başlayan ve Almanya’da konut fiyatlarında benzeri görülmemiş bir artışa tanık olan bir dönemin ardından geldi. O zamandan beri fiyatlar segmente bağlı olarak üç veya dört kat arttı ve 2022’de aniden düştü.

‘FİYAT DÜZELTME AŞAMASI’

IfW Lideri Moritz Schularick, son 10 yılda yaşanan fahiş fiyat artışları ve yeni faiz ortamı göz önüne alındığında böyle bir “fiyat düzeltme aşamasının” tamamen doğal olduğunu ve bu düşüşün, benzeri görülmemiş boyutta da olsa, Türkiye açısından endişe verici olmadığını ifade etti. genel olarak ekonomi.

Schularick, emlak fiyatlarında şu anda belli bir istikrar seviyesine ulaşılmış olabileceğini ancak bunun önümüzdeki çeyreklerde tam olarak netleşebileceğini ifade etti. IfW Lideri, Merkez Bankası’nın önümüzdeki dönemde beklendiği gibi faiz indirimi yapması durumunda gayrimenkul finansmanının daha uygun hale gelebileceğini ve bunun da talebi artıracağını sözlerine ekledi.

Konut fiyatlarındaki düşüş 2023 yılının son çeyreğinde yavaşladı. Ekim-Kasım-Aralık döneminde kat fiyatları bir önceki çeyreğe göre sadece yüzde 0,6 oranında hafif bir düşüş gösterirken, müstakil ev fiyatlarında yüzde 1,2 oranında düşüş görüldü. Çok katlı konut fiyatları yüzde 4,7 arttı. Ancak satış adetlerinin az olması nedeniyle bu tür dalgalanmaların nispeten yüksek olması doğal karşılanıyor.

Almanya’nın en büyük yedi şehri Berlin, Düsseldorf, Frankfurt, Hamburg, Köln, Münih ve Stuttgart’ta konut satış fiyatlarındaki değişim de farklılık gösterdi. Örneğin Köln ve Stuttgart’ta fiyatlar her çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 3,6 düştü. Fiyatlar Berlin’de yüzde 0,4, Frankfurt’ta yüzde 0,2 düşerken, Hamburg’da yüzde 0,2 arttı.

(DIŞ HABER SERVİSİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu